K fermentaci mě přivedla vášeň k vaření a celkově poznávání procesů přípravy jídla. Byl to šílený punk bez jakéhokoli odměřování nebo odvažování. Někdy se to dalo jíst a někdy zase ne. Objevil jsem pravidlo 2% soli, přístupu a nepřístupu vzduchu nebo vliv teploty na rychlost kvašení. Začal jsem fermentovat úplně všechno co přede mnou neuteklo. Počítám, že od té doby, se můj mikrobiom značným způsobem rozrostl.
Epizoda s FerMatem začala někdy na začátku roku 2021, kdy jsem objevil tento skvost v zapadlých končinách internetu. Byl to velmi hrubý recept, u kterého jsem tušil velký potenciál. Začalo tedy období testování poměrů, rychlosti a délky fermentování nebo i úroveň naložení po přidání jablečného octa.
To období bylo velmi radostné. Narodil se nám syn a při jeho zapíjení, jsem dal všem zúčastněným ochutnat, mimo mých ostatních fermentačních pokusů i FerMato a všichni byli unešeni. Později mě někteří prosili, abych jim poslal recept na tuhle 'červenou bombu'. V ten moment jsem si začal poprvé zahrávat s myšlenkou, že bych mohl zkusit prodat pár lahviček na Slavnostech Rajčat v Břeclavi, odkud pocházím. Po pár týdnech jsem měl jasno a byl jsem rozhodnut to jít testnout.
Věděl jsem tedy, že musím s recepturou zabrat a doladit ji k dokonalosti. Nervozitu vystřídalo nadšení a energie, kterou nám předávali spokojení účastnící. Zprvu nesmělost a naprosto neznámý produkt, kdy si většina kolemjdoucích myslela, že prodáváme kečup. Avšak po představení a ochutnání jsme viděli nadšení v očích tolika lidí, že nás to hřálo u srdce, až dojalo. Tento zážitek nám dodal tolik energie, že nešlo zůstat pouze u slavností jednou za rok.
Vzniklo FerMato: FERmented toMATO (česky zkvašené rajče).