Zeleninová bašta nebo také zeleninová hořčice od paní Fojtíkové je vyráběná z čerstvých surovin bez přidání barviva a různých náhražek. Připravuje se z rajčat, papriky, cibule, česneku, chilli papriky s přidáním soli, octu, oleje a hořčičného semínka dle starého moravského receptu. Zeleninová bašta je vhodná i pro bezlepkovou dietu, protože je zahušťována solamylem. Je vhodná jako příloha k masu grilovanému, pečenému, vařenému a také k uzeninám. Stejně tak ji můžete použít do salátů, masových rolád, k potírání masa, ochucení omáček, k pečení pod maso a na maso. Může se přidávat do různých dresingů, majonéz a podobně. Dokonce ji můžete mazat i přímo na chleba. Vše záleží jen na vaší fantazii.
Tato Zeleninová bašta je ostřejší než pikantní. Má říz jako kvalitní dižónská hořčice, ale stále zůstává chutí plně zeleninová.
Složení: 25% paprika, 25% rajčata, 25% cibule, ocet, olej, cukr, zahušťovadlo – bramborový škrob, česnek, sůl, chilli, alergen – hořčičné semínko, směs koření
Hmotnost: 370 g
Výživové údaje na 100g: Energie 463 kJ/110 kcal, tuky 6,4 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,6 g, sacharidy 11,1 g, z toho cukry 8,7 g, bílkoviny 1,4 g, sůl 1,4 g
Paní Fojtíková z Těrlicka už od roku 2012 vyrábí zeleninové hořčice registrované pod názvem Slezská zeleninová bašta. Domácí hořčice se vyrábí z nejkvalitnějších surovin (rajčata, paprika, chilli, cibule...). Veškerá zelenina je čerstvá a důkladně prověřená. Její výrobky prošly kompletními laboratorními testy na výbornou a do dnešního dne se jich prodalo přes 100.000. K zeleninovým hořčicím (kterých je dnes už celá produktová řada) se postupně přidala nakládaná zelenina, čatní, omáčky, kečup, zeleninové saláty a ovocné pochoutky. Všechny pod společnou značkou Fojtka.
V Těrlicku má paní Fojtíková malý obchůdek, kde ji můžete navštívit osobně a dozvědět se pár zajímavých příběhů z výroby i které z jejich výrobků nesou ocenění (jedno dokonce od hejtmana ;))